Vuosittain välitetään noin 3000 kaupungin omistamaa Ara-vuokra-asuntoa. Asunnonhakijoita on vapautuneisiin asuntoihin verrattuna moninkertainen määrä, vuoden 2019 lopulla hakijoita oli 22 982.  Hakijamäärä vaihtelee vuosittain, määrä on noussut erityisesti niinä vuosina, jolloin on valmistunut kiinnostavia uudiskohteita. Asunnonhakijoista valtaosa eli 60 % on yhden hengen kotitalouksia, pariskuntien osuus hakijoista on noin 15 % ja perheiden noin 25 %.

 

Vuonna 2019 välitykseen vapautui 3476 asuntoa, mikä on hieman enemmän kuin vuonna 2018. Vapautuneiden asuntojen määrään vaikuttaa mm. valmistuneet uudiskohteet ja käynnissä olevat peruskorjaukset. Vuonna 2019 valmistui 723 uutta Hekan asuntoa. Vuonna 2019 asukkaaksi valituista asunnonvaihtajia oli 15 prosenttia. Lisäksi Hekan asukkaista 1080 ruokakuntaa osallistui keskinäiseen vaihtoon, jossa asukkaat vaihtavat asuntoa Hekan sisällä itse etsimänsä vaihtokumppanin kanssa.

Osuudet huoneluvun, perhetyypin ja iän mukaan tarkasteltuna ovat pysyneet useamman vuoden hyvin samanlaisina. Eniten välitetään kaksioita. Lähes 60 % asunnon saaneista on alle 34-vuotiaita ja eniten asuntoja välitetään yksineläville. Perheiden mahdollisuudet asuntotarjouksen saamiseen ovat kuitenkin paremmat kuin pienemmillä kotitalouksilla, koska välitettäväksi tulleiden pienten asuntojen määrä ei vastaa niihin kohdistuneeseen kysyntään.

Itä- ja Koillis-Helsingissä sijaitsee eniten kaupungin ara-vuokra-asuntoja. Eniten asuntoja välitykseen vapautui vuonna 2019 kaakon ja etelän alueilta, joissa uusille asuinalueille on valmistunut ja on rakenteilla useita uudiskohteita. Välitettyjen asuntojen määrät alueittain vaihtelevat vuosittain: esimerkiksi Itä- ja Koillis-Helsingissä oli viime vuonna käynnissä useampi peruskorjaus samaan aikaan, joten asuntoja ei vapautunut välitykseen yhtä paljon kuin yleensä. Asuinalueittain tarkasteltuna eniten asuntoja vapautui Jakomäestä, Kontulasta, Länsi-Herttoniemestä, Maunulasta ja Malminkartanosta. Myös Herttoniemenrannasta, Jätkäsaaresta, Kalasatamasta ja Kuninkaantammesta vapautui paljon asuntoa, koska kaikille alueille valmistui uudiskohteita. Lisätietoa asukasvalinnoista seuraavista linkeistä:

Asukasvalintojen kuukausitilastot

Tilastoja asukasvalinnoista 2015 – 2019

Tilasto vapautuneista asunnoista alueittain 2019