Asuminen Helsingissä on huomattavasti muuta Suomea kalliimpaa. Tästäkin huolimatta Helsingin väkiluku kasvaa kovaa vauhtia. Helsinki on siis hyvin vetovoimainen kaupunki, jossa sijaitsee paljon kiinnostavia työpaikkoja sekä palveluita, joiden läheisyydestä asunnon ostajat ovat valmiita maksamaan. Helsingin asuntomarkkinoille on hyvin tunnusomaista asuntojen hintojen ja vuokrien suuri vaihtelu. Helsingin keskusta sijaitsee niemen kärjessä, joten varsinkin keskustan lähialueilla sijaitsevilla alueilla asuntorakentamiseen soveltuvaa maata on tarjolla hyvin niukasti. Asuntojen niukkuus ja suuri asuntojen kysyntä varsinkin lähellä Helsingin keskustaa on johtanut asuntojen krooniseen ylikysyntään, joka on nostanut asuntojen hinnat ja vuokrat huomattavasti rakennuskustannuksia korkeammiksi.

Asuntojen hinnat

Tilastokeskuksen tietojen mukaan vanhojen vapaarahoitteisten kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan Helsingissä. Hinnat olivat vuoden 2019 toisella vuosineljänneksellä keskimäärin 2,9 prosenttia korkeammat kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2018. Hinnat ovat nousseet edellisvuoteen verrattuna kaikilla kalleusalueilla, mutta edelleen hintojen nousun veturina ovat toimineet kalleusalueet 1 ja 2, joilla asuntojen hinnat ovat nousseet vuoden takaiseen verrattuna keskimäärin noin 3,9 ja 2,8 prosenttia. Vastaavasti kalleusalueilla 3 ja 4 asuntojen hinnat ovat nousseet keskimäärin noin 1,8 ja 2,5 prosenttia. Helsingin kalleimmalla alueella, kalleusalueella 1, vanhat asunto-osakkeet maksoivat vuoden 2019 kolmannella vuosineljänneksellä keskimäärin 7 404 euroa neliöltä. Eroa edullisimpaan kalleusalueeseen oli jo noin 4 470 euroa, sillä kalleusalueelta 4 sai asunto-osakkeen keskimäärin 2 930 euron neliöhintaan. Kalleusalueella 2 asunto-osake maksoi keskimäärin 5 565 euroa neliöltä ja kalleusalueella 3 puolestaan noin 3 700 euroa neliöltä.

 

Lisätietoja vanhojen osakeasuntojen hinnoista Helsingissä vuonna 2018 sekä hintakehityksestä 2010-luvulla löytyy julkaisusta Osakeasuntojen hinnat postinumeroalueittain Helsingissä 2018.